220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Franse minister: illegale tabakshandel in EU bestrijden met uniform belastingbeleid

Het is in Frankrijk opzienbarend nieuws, waar veel kranten en andere nieuwsplatformen in Frankrijk (maar bijvoorbeeld ook Luxemburg) ruimschoots aandacht aan besteden: de forse toename van handel in illegale sigaretten. Volgens de Franse minister Gérald Darmanin (onder meer verantwoordelijk voor Financiën) is het aantal in beslag genomen sigaretten over de eerste negen maanden van dit jaar ruim 78 procent hoger dan in de eerste driekwart jaar van 2018.

Van januari tot en met september nam de Franse douane bijna 283 ton illegale tabak in beslag. Over dezelfde periode vorig jaar bedroeg de hoeveelheid zo’n 159 ton.

Minister Darmanin bracht dinsdagmorgen onder meer een bezoek aan een douanepost op de grsn tussen Frankrijk en Duitsland. In diverse Franse media legt hij uit dat de bestrijding van de handel in illegale tabak voor de Franse overheid een belangrijk aandachtspunt is. Volgens hem zou ook de Europese commissie moeten inzien dat het niet alleen gaat om geld (onder andere misgelopen accijns en btw), maar dat de strijd tegen de zwarte handel in tabaksproducten ook een gevecht is dat gevoerd moet worden in het belang van de volksgezondheid. Vandaar dat hij ervoor pleit dat de landen van de Europese Unie gezamenlijk actie ondernemen, onder meer door een uniform belastingbeleid voor tabak te ontwikkelen.

 

Hieronder een greep uit de vele media die aandacht besteden aan de kwestie:

 

Saisies de tabac de contrebande : bond de 78% sur les 9 premiers mois de 2019  (Le Figaro)

 

Saisies de tabac de contrebande : une hausse de 78% depuis début 2019 (L’Express)

 

Forte hausse des saisies de tabac de contrebande (Le Parisien)

 

«Lutter contre les allers et retours à la frontière» (L’Essentiel – Luxemburg)

 

Strasbourg: Les buralistes du Bas-Rhin sont au plus mal face au trafic de cigarettes  (20 Minutes)

 

 

 

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn