220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Franse douane breekt alle records bij aanpak illegale handel in tabak

De Franse douane heeft in 2019 in totaal ruim 360.000 kilo aan illegale tabak en sigaretten in beslag genomen, de grootste hoeveelheid tot nu toe. Dat blijkt uit cijfers van het Franse ministere van Financiën, waarover diverse Franse media schrijven op basis van berichtgeving van het Franse persbureau AFP.

De in beslag genomen rookwaar, omgerekend 18 miljoen pakjes illegale sigaretten, vertegenwoordigt een waarde van zo’n 162 miljoen euro. Zo’n 45 procent van de onderschepte tabak betreft sigaretten. De rest was roltabak en tabak voor waterpijpen.

Een van de grootste vangsten van het afgelopen jaar werd in februari gedaan in de haven van de Franse havenstad Calais, waar 9.600 kilo werd aangetroffen in een vrachtwagen met Pools kenteken.

De successen die zijn geboekt hangen wellicht samen met het feit dat de frans overheid de jacht op illegale tabak in 2018 als prioriteit bestempeld heeft, mede met het oog op het gevolgde accijnsbeleid. Eind 2020 stijgt de prijs van een pakje sigaretten in Frankrijk naar 10 euro. Met het oog hierop is de Franse douane gemachtigd om alle hulpmiddelen in te zetten die nodig zijn om de criminele netwerken die zich bezighouden met tabakssmokkel bloot te kunnen leggen.

 

Meer bij onder andere het Franse weekblad L’Express:

 

Saisies record de tabac et cigarettes de contrebande en 2019

 

Download het gratis e-book met overzichtelijk alle informatie over de oorzaken en gevolgen van illegale tabakshandel.

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn