220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Frankrijk stelt paal en perk aan tabakstoerisme naar België: voortaan maximaal één slof

Nederlanders die massaal naar België trekken om daar sigaretten te kopen. Sinds het einde van de lockdown kan het weer en gebeurt het ook in toenemende mate. Ook Fransen rijden graag een stuk om in België of Italië goedkoop sigaretten in te slaan, melden diverse Belgische en Franse media, waaronder Franceinfo, de 24-uurszender van de Franse publieke omroep.

Frankrijk heeft inmiddels besloten om paal en perk te stellen aan deze ontwikkeling, die goeddeels het gevolg is van het eigen accijnsbeleid. Fransen die de Belgische grens oversteken, mogen bij terugkomst in hun eigen land nog maar één slof sigaretten per persoon in hun auto hebben in plaats van vier.

Volgens de Franse overheid is de maatregel in de eerste plaats genomen in verband met de volksgezondheid. Een recente studie zou hebben aangetoond dat 27 procent van de Franse rokers tijdens de lockdown zijn tabaksconsumptie heeft verhoogd. Daarnaast is de maatregel bedoeld om Franse tabakswinkels te ondersteunen en de belastinginkomsten op peil te houden.

 

Meer bij Franceinfo:

 

Tabac : les achats de cigarettes limités à l’étranger

 

Ook Gondola Magazine (retail) belicht de kwestie:

 

Frankrijk limiteert aankoop sigaretten over de grens

 

 

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn