220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Frankrijk pakt kopers illegale sigaretten aan: straatklanten riskeren 135 euro boete

In Frankrijk is een nieuwe wet van kracht die het mogelijk maakt om kopers van illegale sigaretten een boete op te leggen van 135 euro. Niet alleen de illegale handel aanpakken, maar ook de kopers van sigaretten keihard raken in hun portemonnee, is een van de maatregelen die Franse overheid treft om de overvloed van valse sigaretten op de Franse markt tegen te gaan, aldus France Info, het Franse landelijke nieuwsplatform dat gelieerd is aan de publieke omroep in het land.

Zogeheten ‘straatklanten’ zijn overigens niet gemakkelijk af te schrikken. De prijs van een illegaal pakje sigaretten is dermate laag (soms maar 3,50 euro tegenover bijna 10 euro bij een Franse ‘buralist’, dat veel rokers de kans dat ze worden gepakt graag op de koop toe nemen.

De officiële tabakshandelaren zijn desondanks blij met de maatregel, al geven ze aan dat het voor hun niet voldoende is.

Maar de boete is ook niet bedoeld om de tabakshandelaren een helpende hand toe te steken, legt een Franse politicus. Afgezien van het feit dat roken levens kost, moeten volgens haar kinderen beschermd worden tegen roken. En dat is lastig als een op straat gekocht pakje sigaretten erg weinig kost.

 

Meer bij France Info:

 

Tabac : acheter des cigarettes dans la rue est passible de 135€ d’amende

 

 

 

 

Download het gratis e-book met overzichtelijk alle informatie over de oorzaken en gevolgen van illegale tabakshandel.

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn