220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

FIOD: tabaksmaffia bedient zich van methodes die we kennen uit de drugswereld

Criminele bendes die zich richten op tabak, gebruiken steeds vaker methodes die bij opsporingsdiensten bekend zijn uit de drugswereld. Dat stelt Bert Langerak, directeur opsporing van de FIOD in een gesprek met Dagblad De Limburger. Aanleiding is een internationale actie tegen de georganiseerde tabaksmaffia, waarbij in totaal achttien personen zijn aangehouden.

Als voorbeeld Langerak noemt complexe bedrijfsstructuren, waarmee geld wordt witgewassen. Waar die voorheen vooral gebruikt werden bij drugshandel, ziet de opsporingsdienst deze nu ook terug in de tabakscriminaliteit, tekent Dagblad De Limburger op.

De FIOD-directeur laat tegenover de krant weten niet in detail te kunnen treden. Wel geeft hij toe dat de zorgen bij de opsporingsdienst toenemen. Onschuldig is de illegale handel in tabak niet meer, stelt Dagblad De Limburger vast. Alleen al de bende die maandag werd opgerold zou volgens de FIOD zo’n 624.500 kilo aan tabak hebben verhandeld in Europa.

In de fabriek in Stamproy, die bij de actie werd ontmanteld, waren volgens de FIOD-directeur productiemiddelen (onder meer machines) aanwezig, waarvan de waarde tussen de half miljoen en één miljoen euro ligt. Daarnaast was er genoeg tabak aanwezig voor minstens een miljoen valse merksigaretten. De Nederlandse staat zou dankzij de nu opgerolde bende voor 67 miljoen aan accijnzen zijn misgelopen.

Meer bij Dagblad De Limburger:

Internationale tabaksmaffia opereerde vanuit Limburg

Ook De Telegraaf bericht uitvoerig over de schimmige wereld achter de illegale tabak:

 

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn