220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

FIOD: illegale sigaretten komen vaak legaal ons land binnen

De prijs voor tabak stijgt en daardoor groeit de illegale handel in sigaretten. Hoe geraffineerd de smokkelaars te werk gaan en welke middelen ze aangrijpen om hun smokkelwaar aan het zicht te onttrekken voor onder meer de politie en de douane, blijkt wel uit een reportage die RTL Nieuws in november vorig jaar maakte. Toen deed de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) in één dag tijd invallen in verschillende loodsen. Daarbij werden in totaal 45 miljoen sigaretten in beslag genomen. Vier mensen werden opgepakt.

Elk jaar loopt de Nederlandse staat tientallen miljoenen euro’s mis omdat de handelaren in illegaal rookwaar geen accijns betalen. Vaak komen de sigaretten overigens legaal Nederland binnen, zo blijkt uit de reportage.

Op de douaneformulieren staat namelijk dat de sigaretten bestemd zijn voor het buitenland en dat Nederland slechts fungeert als doorvoerhaven. De smokkelaars laten echter een deel van hun vracht achter in Nederland en rijden vervolgens met een halflege vrachtwagen de grens over. Over het ‘Nederlandse’ deel wordt geen accijns betaald, aldus Martine Suijkerbuijk, teamleider van de FIOD in de reportage.

 

Bekijk hieronder de reportage van RTL Nieuws:

 

Illegale sigarettenhandel opgerold: 45 miljoen peuken in beslag genomen – RTL NIEUWS

 

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn