220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

FDA: snus minder schadelijk dan sigaretten, Zweedse producent mag adverteren in VS

De Amerikaanse voedselwaakhond FDA heeft zicht zich voor het eerst opgesteld achter een tabaksproduct waarvan de organisatie zelf toegeeft dat het minder risicovol is dan bijvoorbeeld sigaretten. Daarover berichten diverse vooraanstaande media, waaronder Time, Bloomberg en CNN.

Het gaat om snus, tabak in poedervorm die doorgaans is verpakt in kleine zakjes, van het merk Gerneral Snus. Snus is in Europa vooral populair in de Scandinavische landen. In de Europese Unie (uitgezonderd Zweden) is het tabaksproduct verboden.

De aankondiging van de FDA waarin ze stelt dat snus een goed alternatief kan zijn voor rokers, is volgens het weekblad Time een mijlpaal.

De FDA benadrukt echter dat snus niet ‘geheel onschadelijk’ is is, maar wel ‘minder schadelijk’ dan traditionele tabaksproducten. De FDA is kennelijk zo overtuigd van de positieve bijdrage die snus kan leveren aan de volksgezondheid, dat de producent Swedish Match toestemming krijgt om te adverteren met teksten die stellen dat het product een lager risico geeft op onder andere longkanker, bronchitis, hartkwalen en andere ziektes dan sigaretten.

Meer bij Time, Bloomberg en CNN:

In a First, FDA Endorses Brand of Tobacco Pouches as a ‘Reduced Risk’ Alternative to Cigarettes (Time)

Snus Can Save People From Cigarettes. Just Ask Sweden (Bloomberg)

 

Smokeless tobacco company can advertise snus as less risky than cigarettes, FDA says

 

 

 

 

 

 

Download het gratis e-book met overzichtelijk alle informatie over de oorzaken en gevolgen van illegale tabakshandel.

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn