220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Europol en douane ontmantelen grote illegale sigarettenfabriek in Catalonië

Bij een inval in de Catalaanse stad Borjas Blancas hebben leden van de Spaanse politie-eenheid Guardia Civil en de douane een illegale sigarettenfabriek ontmanteld, waar per uur zo’n 9000 sigaretten van de band rolden. In verband met de zaak zijn in Frankrijk en in Spanje in totaal zeven personen aangehouden, aldus Europol, het samenwerkingsverband van de politiediensten van de Europese Unie. Het gaat in alle gevallen om Litouwse en Poolse staatsburgers. Eerder werden in verband met deze actie drie vrachtwagenchauffeurs aangehouden.

Bij de actie werden bijna een miljoen sigaretten in beslag genomen. Deze lagen klaar om te worden gedistribueerd. Behalve sigaretten werd ruim 72.000 euro aan contanten aangetroffen, een bedrag dat vermoedelijk afkomstig was uit de illegale sigarettenverkoop.

De illegale fabriek had een capaciteit om veertien arbeiders te huisvesten. Het was de bedoeling dat deze in ploegendiensten zouden werken, zodat er per etmaal ruim 200.000 sigaretten konden worden geproduceerd.

De ontmanteling van de smokkellijn en de aanhouding van de verdachten mag met recht een Europese aangelegenheid worden genoemd, De operatie, die de codenaam Operatie KARUNA heeft meegekregen, werd geleid door de Spaanse Guardia Civil en de Spaanse Belastingdienst (Agencia Tributaria), in samenwerking met de Litouwse douane, de Poolse grenswacht en de Franse douane. De instanties werden volledig ondersteund door Europol.

 

Meer op de site van Europol:

 

7 SUSPECTS ARRESTED IN SPAIN AND FRANCE AFTER 6 MILLION OF CIGARETTES SEIZED

 

 

 

 

Download het gratis e-book met overzichtelijk alle informatie over de oorzaken en gevolgen van illegale tabakshandel.

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn