220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Europol bestrijdt migrantensmokkel en mensenhandel

Europol publiceerde in februari 2022 het jaarverslag van het Europees Centrum voor Migrantensmokkel (EMSC). Het rapport beschrijft de migrantensmokkel en mensenhandel waarmee de Europese Unie nog altijd geconfronteerd wordt.

Migrantensmokkel en mensenhandel behoren tot de ernstigste misdrijven. Criminele netwerken die zich toeleggen op het smokkelen van illegale goederen zoals tabak, drugs en gestolen goederen, zijn vaak betrokken bij migrantensmokkel. Hierbij profiteren zij van de Europese infrastructuur. De criminele organisaties die in het rapport worden beschreven zijn flexibel en divers. Daarnaast hebben ze een groot netwerk en zijn altijd gericht op winst.

In sommige gevallen combineren criminele groepen de handel in illegale tabaksproducten met migrantensmokkel. Bij aankomst in de EU worden migranten het slachtoffer van mensonterende arbeidsomstandigheden. De smokkelaars verplichten migranten hun loon af te staan. Zo kunnen zij hun schuld afbetalen voor de geleverde diensten. Illegale migranten die al in de EU zijn worden ook vaak het slachtoffer van criminele netwerken. Ze geven de illegale migranten valse documenten en verblijfsvergunningen.

Migrantensmokkel en mensenhandel worden soms gezien als onderling samenhangende strafbare feiten. Juridisch gezien zijn het verschillende misdrijven. De criminele activiteit migrantensmokkel is in strijd met de nationale en internationale wetten die gaan over binnenkomst, doorreis of verblijf van migranten. Mensenhandel schendt fundamentele mensenrechten en is een misdaad tegen een persoon.

Link naar illegale tabakshandel

Voor de georganiseerde misdaad zijn de inkomsten van illegale tabakshandel een belangrijke bron en dat heeft een enorme impact op de staatsinkomsten, het bedrijfsleven en de lokale gemeenschappen. Door overheidsinstanties en wetshandhavingsinstanties in Europa wordt de misdaad niet langer gezien als een ‘slachtofferloos misdrijf’.

Catherine De Bolle, het hoofd van Europol, zegt dat ondanks de COVID-19 reisbeperkingen in 2021 de smokkelactiviteiten vrijwel ongehinderd doorgingen. Langs de buitengrens van de EU met Wit-Rusland en op het Kanaal ontstonden ‘hotspots’ voor migrantensmokkel, zelfs met doden als gevolg. Het grootste deel van de activiteiten van mensensmokkelaars vindt online plaats. Via internet worden kwetsbare slachtoffers getarget en uitgebuit. De slachtoffers hebben verschillende profielen en komen van binnen en buiten de EU.

Om dit hardnekkige probleem aan te pakken, heeft het Centrum voor Migrantensmokkel zich sinds zijn oprichting voortdurend ontwikkeld en zijn activiteiten uitgebreid om de EU-lidstaten te kunnen ondersteunen. Het EMSC functioneert als een dynamisch platform voor operationele samenwerkingen, informatie-uitwisseling en coördinatie tussen de lidstaten en partners, die bij de bestrijding van migrantensmokkel en mensenhandel betrokken zijn. Sinds de oprichting in 2016 hebben de experts en analisten meer dan 800 onderzoeken ondersteund naar criminele netwerken die zijn betrokken bij migranten en mensenhandel.

 

Lees het hele rapport hier op Smokkelmonitor.nl

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn