220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Europese markt overspoeld door namaaksigaretten: 7,6 miljard in 2019

Namaaksigaretten blijven een groot deel van de illegale sigarettenhandel uitmaken. Volgens een jaarlijkse studie van KPMG in opdracht van tabaksfabrikant PMI, werden in 2019 in Europa ongeveer 7,6 miljard namaaksigaretten verbruikt, goed voor bijna 20 procent van het totale aantal illegaal geconsumeerde sigaretten dat dat jaar gerookt is. Het cijfer vertegenwoordigt een stijging van 38 procent in vergelijking met het voorgaande jaar, aldus de Courier International op basis van berichtgeving in The Wall Street Journal.

Behalve door valse sigaretten wordt de markt overspoeld echte sigaretten, van bekende en minder bekende merken, die vanuit diverse landen over de hele wereld Europa worden binnengesmokkeld om daar te worden afgezet in het legale circuit. De twee Europese landen met de grootste consumptie van illegale sigaretten waren Frankrijk (7,2 miljard sigaretten) en het Verenigd Koninkrijk (5,5 miljard ).

Er is ook een stijgende lijn waarneembaar in Litouwen en Portugal, waar illegale sigaretten respectievelijk 17 procent en 6 procent van de totale sigarettenmarkt voor hun rekening namen, aldus de Litouwse omroep LRT en de Portugese zakenkrant Jornal de Negócios.

Bij de presentatie van het rapport suggereert PMI dat de kracht van de handel in namaaksigaretten in Europa betekende dat samenwerking tussen de wetshandhavingsinstanties van de EU-lidstaten meer dan ooit noodzakelijk is geworden.

 

Zie verder de Courier International:

La consommation de cigarettes contrefaites explose en Europe

LRT Litouwen:

Lithuania’s tobacco black market among the largest in Europe

bneIntelliNwes:

Illicit cigarette consumption declines in eastern EU states

 

Jornal de Negócios:

Cigarros ilegais aumentam e causam perdas de 96 milhões ao Estado em 2019

 

 

Download het gratis e-book met overzichtelijk alle informatie over de oorzaken en gevolgen van illegale tabakshandel.

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn