220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Europese Commissie: hogere tabaksaccijns leidt nauwelijks tot minder rokers

De Europese regels met betrekking tot de belasting van tabak werken niet of nauwelijks. Dat blijkt uit een evaluatie van de Europese Commissie, schrijft het Belgische weekblad Knack op basis van berichtgeving door persbureau Belga.

Bijna tien jaar geleden stelde de commissie een aantal regels vast over tabaksaccijnzen op tabak. Zo werden de EU-lidstaten verplicht een minimaal tarief in te stellen voor sigaretten en roltabak. Deze accijnzen hebben de staatskassen weliswaar flink gespekt, maar tot een significante vermindering van het aantal rokers hebben ze volgens de Europese Commissie niet geleid, zo bericht Knack. Nog steeds rookt 26 procent van de Europese volwassenen, en 29 procent van de 15- tot 25-jarigen.

De verhoging van het minimale tarief heeft volgens Belga enkel impact gehad in lidstaten waar sigaretten voordien niet zwaar belast werden. De regels hebben in europa ook geen harmonisering van de prijzen teweeggebracht. Volgens Belga schommelt de prijs van een pakje sigaretten in de EU-lidstaten tussen 2,57 euro en 11,37 euro. De spectaculaire prijsverschillen zetten mensen ertoe aan hun tabakswaren over de grens aan te schaffen. Alleen een land als Frankrijk is hierdoor tussen 2010 en 2016 al 1,45 miljard euro aan accijnsinkomsten misgelopen.

Meer bij Knack:

Europese regels tabaksaccijnzen verminderen consumptie onvoldoende

Zie ook EUObserver:

Taxes on cigarettes ‘no longer’ deter smokers, says EU

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn