220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Europees antifraudebureau: in 2020 bijna 370 miljoen illegale sigaretten onderschept

Het afgelopen jaar zijn in de hele EU in totaal bijna 370 miljoen illegale sigaretten in beslag genomen. Het overgrote van deze sigaretten was afkomstig van landen buiten de EU (inclusief het Verre Oosten), maar bedoeld voor de ‘Europese’ markt. Hadden de sigaretten hun weg naar de consument gevonden, dan zou dat de belastingdiensten in de EU-lidstaten in totaal zo’n 74 miljoen euro aan inkomsten hebben gekost.

Dat schrijft Eureporter, een in Brussel gevestigd multimediaplatform dat zich in de nieuwsvoorziening met name richt op Europese aangelegenheden, op basis van informatie van het Europese anti-fraudebureau OLAF. Dit instituut – in 1999 opgericht door de Europese commissie – was in 2020 twintig keer betrokken bij internationale operaties op het gebied van sigarettensmokkel, aldus Eureporter.

De directeur van OLAF, de Fin Ville Itälä, bestempelt 2020 als een ‘in veel opzichten uitdagend jaar’. ,,Ofschoon veel legitieme bedrijven de productie moesten vertragen of stopzetten, gingen de vervalsers en smokkelaars onverminderd door. Ik ben er trots op te kunnen zeggen dat de onderzoekers en analisten van OLAF een cruciale rol hebben gespeeld bij het traceren en in beslag nemen van deze illegale tabakzendingen, en dat de samenwerking van OLAF met autoriteiten over de hele wereld sterk is gebleven ondanks de uitdagende omstandigheden.”

De gezamenlijke inspanningen hebben volgens Itälä niet alleen geholpen om miljoenen euro’s aan gederfde inkomsten te besparen en 370 miljoen gesmokkelde sigaretten van de markt te houden, maar ook bij de ontmanteling van de criminele bendes achter de internationale sigarettensmokkel.

 

Meer bij Eureporter:

 

Illicit tobacco trade: Nearly 370 million cigarettes seized in 2020

 

 

 

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn