220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Elle: tegenstrijdige informatie over vapen vertroebelt de werkelijkheid

Over het gebruik van de e-sigaret doe de wildste verhalen de ronde. Nederlandse longartsen zeggen dat het levensgevaarlijk is en willen vapen verbieden. In Het Verenigd Koninkrijk daarentegen wordt vapen gezien als een aanzienlijk ‘gezonder’ alternatief voor roken dat levens kan redden. Gezien alle tegenstrijdige berichten leek het de Nederlandse editie van Elle goed om de feiten op een rijtje te zetten.

De online-editie van het maandblad haalt een onderzoek van Public Health England (PHE, onderdeel van het Britse ministerie voor Volksgezondheid) aan. Deze instantie komt tot de conclusie dat vapen weliswaar niet helemaal zonder gevaren is, maar toch altijd nog 95 procent minder schadelijk dan het traditionele roken.

Elle verwijst ook naar berichtgeving afkomstig uit de VS. Daar was vapen afgelopen zomer flink in het nieuws na een groot aantal ‘onverklaarbare’ ziektegevallen. Later kwam evenwel aan het licht dat de ziekte-uitbraak – die enkele tientallen levens eiste – vooral te wijten was aan vape-pennen die THC-houdende producten bevatten (THC is de psychoactieve component van cannabis. ,,De uitbraak lijkt niets te maken te hebben met het langdurige gebruik van e-sigaretten die alleen nicotine bevatten”, citeert Elle een official van PHE. ,,De meest verdachte chemicaliën in Amerika, zoals thc en vitamine-E-acetaat-olie, zijn niet toegestaan in de e-sigaretten van dit land.”

Elle gaat ook in op de vraag of vapen veilig is. ,,Niemand zal je adviseren om vaping als hobby te nemen, maar er wordt enkel gesteld dat het een veilige manier is om uiteindelijk te stoppen met roken. Een onderzoek eerder dit jaar wijst uit dat, om te stoppen met roken, vaping twee keer zo effectief is als sigaretten vervangen door nicotinepleisters of -kauwgum.”

 

Meer bij Elle:

 

Hoe Gevaarlijk Is Vaping Nou Eigenlijk? Over e-sigaretten bestaat een hoop tegenstrijdige informatie

 

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn