220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Eigenaar (89): ‘Ik dacht dat er kleren in die dozen zaten’

De rechtbank heeft een man van 89 jaar veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur en 6 maanden voorwaardelijk. In de loods van de man werden 7 miljoen illegale sigaretten gevonden. “Ik dacht dat er kleren in de dozen zaten.” De verdachte is in hoger beroep gegaan en zegt dat hij onschuldig is.

In oktober 2018 viel de FIOD binnen bij een illegale sigarettenfabriek in Lithoijen (bij Oss). 7 opgesloten Oekraïners zijn gevonden in het pand. Deze werknemers werden zonder telefoon in een kleine ruimte vastgehouden.

De verdachte had het pand waar de sigarettenfabriek stond aan zijn 58-jarige zoon overgedragen. De loods was nog wel in bezit van de 89-jarige vader, die volhoudt dat hij dacht dat er kleding werd opgeslagen door de huurder: “Helaas staan die nergens op de foto.” Daar is geen bewijs van, maar wel een getuige die het verhaal bevestigt.

De verdachte dacht dat de kleding voor verzending naar Afrika bestemd was. ”Van wie waren die kleren afkomstig?”, vroeg één van de raadsheren. “Dat weet ik niet. Dat is de fout die ik maakte. Ik had eigenlijk om een identiteitsbewijs moeten vragen.”

De verhuurder had volgens de rechtbank te weinig controles uitgevoerd. Een huurcontract was er, maar dat bleek vervalst. Via een onbekende kwamen de huurder en verhuurder in contact.  “Wij zijn met heel andere dingen bezig, dan met de komedie hier”, reageerde de man emotioneel.

De advocaat-generaal was niet overtuigd. Al eerder kreeg de zoon van de eigenaar van het pand 7 maanden celstraf, voor de illegale sigarettenfabriek in zijn pand. De Oekraïners kregen in 2019 alleen een voorwaardelijke straf. De rechter concludeerde toen dat de zaak ‘riekte naar uitbuiting’.

 

Lees het hele artikel verder op bd.nl

Eigenaar (89) van loods waar miljoenen illegale sigaretten lagen: ‘Ik dacht dat er kleren in de dozen zaten’

Download het gratis e-book met overzichtelijk alle informatie over de oorzaken en gevolgen van illegale tabakshandel.

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn