220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Eén op de zes gerookte sigaretten in Duitsland niet in het land zelf belast

Van elke zes sigaretten die in Duitsland worden gerookt, wordt er één niet in Duitsland belast. Het gaat om 17,2 procent van de totale sigarettenmarkt, wat neerkomt op 12,8 miljard sigaretten. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Ipsos in Hamburg in opdracht van de Duitse sigarettenindustrie. Het bureau bericht sinds 2004 maandelijks over de stand van zaken op de Duitse markt voor sigaretten. De jongste resultaten staan beschreven in een persbericht dat het Deutscher Zigarettenverband (DZV), de belangenvereniging van Duitse sigarettenfabrikanten heeft uitgebracht.

Om een betrouwbare schatting te kunnen maken van de omvang van de illegale markt voor sigaretten zamelt Ipsos lege sigarettenverpakkingen in afkomstig uit opslagplaatsen voor oud papier en uit installaties waar recyclebare materialen worden gesorteerd.

Ondanks de harde lockdown werden volgens het onderzoeksbureau in 2020 zo’n vier miljard sigaretten Duitsland binnengesmokkeld of geclassificeerd als vervalsingen. Volgens Jan Mücke, algemeen directeur van de DZV, laten de cijfers zien dat sigarettensmokkel en de verkoop van namaaksigaretten zelfs tijdens de lockdown, waarbij de grenzen een tijd op slot waren, onverminderd is doorgegaan. Hij wijt dit vooral aan de relatief hoge belastingen op sigaretten. Met name voor prijsgevoelige consumenten zou dit de doorslag geven om hun rookwaar voortaan aan te schaffen op de illegale markt.

De situatie schreeuwt volgens Mücke om een weldoordacht accijnsbeleid. De illegale markt benadeelt niet alleen de Duitse schatkist, maar brengt ook de volksgezondheid in gevaar.

 

Meer bij het Deutscher Zigarettenverband:

 

Jede sechste Zigarette wurde 2020 nicht in Deutschland versteuert; Anteil geschmuggelter und gefälschter Zigaretten trotz Corona-Beschränkungen hoch

 

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn