220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Echtpaar ‘zag geen andere uitweg meer’

Vier mannen van de Belgische douane, de FOD Financiën, zijn voor oplichting van een bejaard echtpaar uit het Vlaamse Diksmuide veroordeeld. Het paar zat in de problemen toen zij een boete kregen van € 400.000 vanwege het smokkelen van illegale sigaretten. Vier nep-douaniers boden aan om het echtpaar te ‘helpen’, maar hun doel was om ze geld af te troggelen. “Ze dachten dat ze de douane konden omkopen”, sneerde de advocaat van de nep-douaniers.

Het verhaal heeft zich eerder afgespeeld, namelijk eind 2007. Op 22 december van dat jaar stopte er een vrachtauto voor de deur in Diksmuide, bij het echtpaar H. van nu 73 jaar. “Ik heb pech met mijn vrachtwagen. Kan ik mijn lading paprika’s hier afzetten? Binnen enkele dagen komt een collega ze oppikken”, zei de chauffeur.

Volgens H. waren zij niet achterdochtig. Niet lang daarna vielen de douane en de politie binnen op hun erf. Onder de paprika’s zijn 14 miljoen illegale sigaretten gevonden. Ondanks dat het echtpaar elke betrokkenheid ontkende is het na lange procedure uiteindelijk niet geloofd. Zij kregen een boete van € 400.000, die ze naar eigen zeggen onmogelijk konden betalen.

Het echtpaar en hun kinderen zochten daarom naar een uitweg. De zoon leek in 2016 een oplossing te hebben gevonden, vertelt de advocaat van de familie. De zoon leerde de 48-jarige W.B. uit Menen kennen, die hen voorstelde aan de 56-jarige G.S. uit Houthulst. Er is hen verteld dat ze een paar hoge piefen kenden bij de douane, die hun zaak konden regelen. Daarvoor moesten ze wel eerst dure commissies betalen en hun diensten vergoeden, alleen dan zou de rechtszaak geblokkeerd worden.

Toen het Diksmuidse echtpaar argwaan kregen, werd een etentje georganiseerd. De 52-jarige T.R. uit Kortrijk en de 55-jarige F.S. uit Ingelmunster schoven aan. Uiteindelijk is daar een enveloppe met 30.000 euro cash geld overhandigd.  Waarmee de openstaande boete aan de douane flink zou dalen.

De ‘oplossing’ viel daarmee anders uit. Het echtpaar diende vol schaamte een klacht in wegens oplichting, waarna vijf personen zijn gearresteerd.

Intussen zijn alle vier de verdachten veroordeeld. G.S. heeft toegegeven het echtpaar doelbewust opgelicht te hebben. Hij gebruikte het geld voor zijn gokverslaving en kreeg de zwaarste straf: 18 maanden gevangenisstraf en € 1200 boete. De andere drie kregen tussen de 8 en 10 maanden gevangenisstraf en € 1200 boete. Het echtpaar en hun dochter krijgen € 34.000 schadevergoeding.

Een van de advocaten van het viertal was het er helemaal niet mee eens. “Eigenlijk hebben zij in deze zaak zelf actief geprobeerd om de douane om te kopen. Daar gingen ze echt van uit. Het is onbegrijpelijk dat zij hiervoor niet zijn vervolgd. In deze zaak werden de omkopers eigenlijk opgelicht.”

Lees het hele artikel op nieuwsblad.be

Valse douaniers veroordeeld voor oplichting van koppel dat 400.000 euro schulden had na sigarettensmokkel: “Eigenlijk werden de omkopers zelf opgelicht”

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn