220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Duitse vaatchirurg: wijs rokende patiënten op de voordelen van de e-sigaret

Producten die als vervanger kunnen dienen voor sigaretten, zoals e-sigaretten, zijn weliswaar geen medische hulpmiddelen, maar voor artsen zijn middelen die ertoe kunnen bijdragen dat hun patiënten de drang om te roken leren weerstaan. Hoewel ze niet worden verstrekt op recept, kunnen ze er wel voor zorgen dat meer mensen stoppen met roken. Dat schrijft vasculair chirurg en hoogleraar Martin Storck in de Berlijnse krant Der Tagesspiegel.

Storck, directeur van de afdeling vaat- en borstchirurgie van het gemeentelijk ziekenhuis in Karlsruhe krijgt, in zijn medische praktijk veelvuldig te maken met mensen die gemakkelijker geholpen kunnen worden als ze het roken achterwege laten. Maar rokers zover krijgen dat ze stoppen is niet altijd even gemakkelijk. Nu er wetenschappelijke bewijzen zijn dat e-sigaretten kunnen helpen bij het stoppen met roken, zouden artsen goed doen hun patiënten daarover te informeren, aldus Storck.

De vasculair chirurg haalt in zijn artikel het bekende onderzoek van de Britse gezondheidsautoriteit Public Health England aan, waaruit blijkt dat vapen 95 procent minder risicovol is dan het regelmatig roken van sigaretten.

Storck pleit er wel voor dat de verdere ontwikkeling van de e-sigaret, en de eventuele risico’s nauwlettend in de gaten worden gehouden, zowel door de Staat als door de wetenschap. ,,De e-sigaret is ontwikkeld als een alternatief voor rokers en niet als een ingang. En het is duidelijk: roken van sigaretten is veel riskanter en is niet verboden.

 

Meer bij Der Tagesspiegel:

 

Trotz Meldungen über rätselhafte Erkrankungen Die E-Zigarette ist das deutlich kleinere Übel

 

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn