220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Drugshandel, illegale sigaretten en prostitutie zorgen voor flinke omzet in Nederland

Voor cocaïne is Nederland een belangrijk doorvoerland in Europa. Op jaarbasis wordt de handelswaarde van cocaïne op € 11 miljard geschat. Van dat bedrag wordt in Nederland voor € 1,2 miljard gedistribueerd. 

Het grootste deel van de opbrengsten vanuit Nederland stromen door naar het buitenland. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) doet deze inschatting op basis van recente cijfers. 

In vergelijking met andere drugs, levert cocaïne veruit de hoogste opbrengst op in Nederland, volgens het statistiekbureau. In 2021 was de omzet van de Nederlandse handel in cocaïne € 10,7 miljard. Volgens het CBS ging 90% van die omzet naar opdrachtgevers in het buitenland.

Daarnaast onderzocht het CBS de verdiensten aan prostitutie en illegale tabakshandel. In 2021 kwamen de totale opbrengsten neer op € 800 miljoen. Dat geld bleef binnen de grenzen volgens het CBS. Ook de omzet die op legale wijze is verdiend aan prostitutie is opgenomen in de omzet.

Drugshandel, illegale sigaretten en prostitutie hebben in 2021 gezamenlijk € 4,5 miljard bijgedragen aan de Nederlandse economie. Dat is ongeveer 0,5% van het bruto binnenlands product van dat jaar.

Lees het hele artikel verder op businessinsider.nl

Nederland is met handelswaarde van €11 miljard belangrijk distributieland voor cocaïne: slechts 10% voor binnenlands verbruik

Download het gratis e-book met overzichtelijk alle informatie over de oorzaken en gevolgen van illegale tabakshandel.

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn