220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Douane maakt einde aan smokkellijn: 188.000 pakjes sigaretten verstopt in deuren

De Russische douane heeft bij toeval een lading illegale sigaretten onderschept, die op het punt stond naar Nederland te worden vervoerd. Het gaat om 188.000 pakjes sigaretten die verstopt zaten in deuren. In elke deur zaten precies 550 pakjes, aldus het AD, die uitvoerig over de zaak bericht en daarnaast ook een foto publiceert waarop goed te zien is hoe geraffineerd de smokkelaars te werk gingen.

De Russische douane nam tot twee keer toe een lading met sigaretten gevulde deuren in beslag. In allebei de gevallen was de afzender een bedrijf uit Sint-Petersburg.

De zaak kwam op 30 juni aan het rollen toen douaniers besloten een partij deuren te inspecteren, aldus het AD. ,,Ze openden de container en zagen daar zes pallets met op elk 25 deuren liggen. Een nadere inspectie leerde dat bij één van de deuren een paneel loszat. Ze trokken het paneel los en ontdekten tot hun verbazing dat de deur vol zat met peuken. Hetzelfde was het geval bij de andere deuren. In totaal werden die dag 84.000 illegale pakjes sigaretten ontdekt.”

Op 2 juli inspecteerde de douane in de haven van Sint-Petersburg een container met deuren die eveneens klaar was om naar Nederland te worden verscheept. Hierin bevonden zich maar liefst 104.000 pakjes sigaretten.

De handel in illegale sigaretten in Europa groeit langzaam maar zeker uit tot een serieus probleem. Uit een recent rapport van KPMG blijkt onder meer dat van alle sigaretten die in Europa worden gerookt bijna 20 procent illegaal was. In vergelijking met het jaar daarvoor is de omvang van de illegale handel in tabak vorig jaar met 38 procent gestegen. De oorzaak is vermoedelijk de alsmaar stijgende accijnzen, waardoor smokkelaars steeds meer geld voor hun waar kunnen vragen.

 

Meer bij het AD:

 

Loslatend deurpaneel maakt einde aan smokkellijn van illegale sigaretten tussen Rusland en Rotterdam

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn