220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Douane in Noord-Frankrijk onderschept twee Nederlandse vrachtwagens met illegale sigaretten

De douaneautoriteiten in de Franse regio Hauts-de-France (de meest noordwestelijke regio van Frankrijk, tegen de grens met België), hebben in twee weken tijd bijna 15.000 kilo aan illegale tabak in beslag genomen. Een groot deel daarvan zat in twee vrachtwagens afkomstig uit Nederland. Dat meldt de Franse krant Courrier Picard.

De acties waarbij de illegale rookwaar werd onderschept vonden plaats in de buurt van Duinkerken en in Calais. Daarmee staat vast dat de contrabande was bestemd voor het Verenigd Koninkrijk. Daar kunnen – gezien de hoge accijnzen die daar gelden – forse winsten worden gemaakt op pakjes sigaretten die buiten het officiële circuit worden verhandeld.

Bij de terminal voor de veerboot richting het Verenigd Koninkrijk in Calais inspecteerden de douaniers een vrachtwagen met Roemeens kenteken die afkomstig was uit Duitsland. Aan boord bevonden zich – tussen diverse andere goederen – zes pallets met in totaal meer dan 32.000 pakjes sigaretten, met vervalste belastingzegels waarop Luxemburg stond gedrukt.

Nog geen week later werd bij Loon-Plage nabij Duinkerken een koelwagen afkomstig uit Nederland gecontroleerd, die volgens de vrachtpapieren chocoladekoekjes zou bevatten. In werkelijkheid troffen de douaniers 22 pallets met in totaal 28.000 pakjes sigaretten aan. Volgens de beschrijving zou het gaan om tax free-producten.

Na tien dagen was het opnieuw raak in Calais. Daar werd bij een inspectie van een vrachtwagen afkomstig uit Nederland nog eens zo’n twee ton aan sigaretten ontdekt.

Gérald Darmanin, de Franse minister van Financiën, heeft via twitter zijn waardering voor de douaniers uitgesproken. Volgens hem is een betere aanpak van de illegale handel in sigaretten op korte termijn noodzakelijk.

 

Meer bij Le Courrier Picard:

Les douaniers des Hauts-de-France saisissent près de 15 tonnes de tabac de contrebande

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn