220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Douane in Calais onderschept 10 ton illegale sigaretten en tabak in twee vrachtwagens

In de haven Caiais heeft de douane in twee dagen tijd in totaal 10,4 ton aan illegale tabak in beslag genomen. De onderschepping kosten de criminele netwerken achter de smokkellijn bijna 5 miljoen euro, citeert het Franse dagblad Ouest France het Franse ministerie van Ecnomische Zaken.

De eerste inbeslagname vond plaats op 10 maart, na de controle van een vrachtwagen met Sloveens kenteken die op weg was naar het Verenigd Koninkrijk. Volgens de chauffeur vervoerde hij jacuzzi’s uit Italië, maar in werkelijkheid ging het om pakjes tabak voorzien van Luxemburgse belastingzegels, met een totaalgewicht van 2,4 ton.

Twee dagen later sloegen de douaniers opnieuw een belangrijke slag. Dit keer werd aan de Kanaaltunnel richting Groot-Brittannië een Ierse vrachtwagen aangehouden. Na controle met röntgenapparatuur troffen de ambtenaren in totaal ruim 8 ton aan illegale sigaretten aan. Er zaten geen belastingzegels op. Wel werd met de tekst UK Duty paid de suggestie gewekt dat er wel belasting over was betaald.

De chauffeur van de Ierse wagen is inmiddels in een snelrechtprocedure veroordeeld tot drie maanden cel. Daarnaast moet hij een boete van 3,4 miljoen betalen. De vrachtwagenbestuurder uit Slovenië verschijnt later dit jaar voor de rechter.

 

 

Meer bij Ouest France:

 

Calais. Plus de dix tonnes de tabac et cigarettes de contrebande saisies

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn