220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Douane: Europese tabaksmaffia zet tientallen miljarden euro’s per jaar om

In amper drie jaar tijd zijn in ons land zo’n twintig clandestiene sigarettenfabrieken ontmanteld. Dat meldt Douane inZicht, het kwartaalblad van de Nederlandse douane. Volgens de douane (onderdeel van de Belastingdienst) wordt in Nederland steeds meer illegale rookwaar geproduceerd. Zo werden in 2018 rond de 160 miljoen ‘foute’ sigaretten en 100.000 kilo ‘foute’ tabak in beslag genomen.

Accijnsfraude met tabaksproducten is een internationaal probleem. In heel Europa bedraagt de jaarlijkse derving aan accijnsopbrengst door illegale sigaretten gemiddeld 10 miljard euro. ,,Eén op de 10 sigaretten op de Europese markt is illegaal. De totale omzet van de malafide tabaksproductie in dit deel van de wereld beloopt tientallen miljarden euro’s per jaar.”

Illicit whites

Binnen Europa is Polen koploper als het gaat om de vervaardiging van namaaksigaretten en zogenoemde illicit whites, merkloze sigaretten of sigaretten met een fictief en niet-geregistreerd merk, aldus Douane-inzicht. In het voormalige Oostblokland worden elk jaar zo’n 35 ondergrondse tabaksfabrieken ontdekt.

Volgens Gert Vorsteveld, beleidsadviseur Accijns bij de Douane is Nederland voor tabakscriminelen een aantrekkelijk vestigingsland, omdat de sigaretten alle kanten op gesmokkeld kunnen worden, zowel over land als over zee. ,,Veel van deze rookwaar wordt vervoerd naar Engeland en Ierland, waar de accijnzen verhoudingsgewijs hoog zijn”, zegt hij tegen Douane-inzicht.

Online aanbod

De Douane treedt ook op tegen de traditionele smokkel van sigaretten via zee- en luchthavens. Daarbij gaat het de laatste jaren vaak om complete containerladingen uit bijvoorbeeld Azië. Een ander fenomeen waarmee de dienst te maken heeft, is de toenemende handel in illegale sigaretten via internet. Door het online aanbod worden de drempels voor het kopen van illegale rookwaar sterk verlaagd.

Volgens Gert Vorsteveld ziet ook de Europese Unie in dat tabaksfraude een urgent vraagstuk vormt, dat fel dient te worden bestreden. ,,Illegale rookwaar levert grote schade op voor bonafide bedrijven, overheden en de volksgezondheid. Legale ondernemers worden benadeeld door oneerlijke handelspraktijken, en de Europese lidstaten lopen miljarden euro’s aan accijns mis. Kwalijk is ook dat illegale sigaretten nog gevaarlijker zijn voor de volksgezondheid dan reguliere tabaksartikelen. Zo heeft onderzoek aangetoond dat clandestiene rookwaren hogere concentraties nicotine, teer en cadmium bevatten dan legaal vervaardigde producten. Het aanpakken van de malafide handel en productie sluit dan ook naadloos aan op de ABC-doelen van de Douane: het bevorderen van de Afdracht van belastinggelden, het Beschermen van de samenleving, en het versterken van de Concurrentiepositie van de Europese handel en industrie.”

 

Meer bij Douane inZicht:

 

Balen tabak van illegale rookwaar

 

 

 

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn