220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Dominicaanse Republiek tekent beroep aan tegen beslissing WHO over verpakkingsregels Australië

De Dominicaanse Republiek gaat in beroep tegen het besluit van de Wereldhandelsorganisatie (WHO) dat de in Australië geldende standaard verpakkingsvoorschriften voor tabak in overeenstemming zijn met internationale handelsverdragen. Dat meldt de Europese editie van het Amerikaanse nieuwsplatform Politico.

Het verplicht weglaten van merk-specifieke kenmerken op pakjes sigaretten, waaronder kleuren en lettertypes, is al jarenlang onderwerp van een internationaal dispuut. De zogeheten ‘plain packaging rules’ zijn bedoeld om aanschaf en gebruik van tabaksproducten minder aantrekkelijk te maken.

De Europese Unie is weliswaar niet als rechtstreekse partij betrokken bij het WTO-geschil, maar volgt de ontwikkelingen wel nauwlettend, aldus Politico.  Sinds 2017 hebben verschillende EU-lidstaten, waaronder Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Ierland, hun eigen standaardverpakkingsregels voor tabaksproducten.

Naar aanleiding van klachten die in 2012 tegen de Australische regels waren ingediend door de Dominicaanse Republiek, Honduras, Cuba en Indonesië in 2012, koos een geschillencommissie van de WHO in juni van dit jaar de kant van Australië. De Dominicaanse Republiek gaat hier nu als eerste tegen in beroep.

Lees meer bij Politico:

Dominican Republic fights WTO ruling on plain packaging for tobacco

 

 

 

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn