220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Dit jaar al 211.000 nepartikelen onderschept

In 2020 en in de eerste helft van dit jaar heeft de douane veel namaakartikelen onderschept. Handhavers stellen dat de handel in nepartikelen flink is toegenomen door het online winkelen tijdens de coronacrisis. Dat schrijft Susan Sjouwerman voor NOS.

Vorig jaar zag de douane een enorme toename van 850.000 stuks onderschepte namaakartikelen. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2018; toen werden er ruim 400.000 artikelen onderschept.

In de eerste helft van 2021 zijn al ruim 211.000 artikelen onderschept. Er is met name een flinke toename van het aantal kleine zendingen. Dit zijn producten die online worden besteld en daarna op Schiphol worden tegengehouden. Hier gaat het niet alleen om schoenen, kleding en tassen, maar ook om sigaretten en speelgoed.

In 2019 stelde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) vast dat namaakproducten 3,3% uitmaken van de wereldhandel. Dat cijfer was gebaseerd op onderschepte namaakartikelen in 2016 door de douane. Er werd voorspeld dat het percentage geleidelijk zou toenemen, maar waarschijnlijk stijgt dit door de coronacrisis flink sneller.

 

Lees het hele artikel verder op NOS.nl

Douane ziet meer namaakartikelen door coronacrisis: ‘Niet alleen van AliExpress’

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn