220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Der Spiegel: gebruikers van de e-sigaret in Duitsland hoeven zich geen zorgen te maken

De berichten over een groot aantal ziektegevallen en zelfs dodelijker slachtoffers onder vapers in de Verenigde Staten verontrusten ook gebruikers van de e-sigaret in Duitsland. Veel van hen vallen terug in hun oude gewoonte. Hoe onverstandig, schrijft de online-editie het vooraanstaande weekblad De Spiegel in een redactioneel commentaar. ,,E-sigaretten kunnen veel minder kwaad.”

,,Wie weet wat erin zit.” Het is een zin die de laatste tijd in Duitsland veel gehoord wordt als het gaat om e-sigaretten, constateert commentator Claus Hecking van Der Spiegel. ,,Veel rokers durven niet over te schakelen op e-sigaretten, hoewel bijna alle onderzoekers het erover eens zijn dat ze minder schadelijk zijn dan traditionele sigaretten. Erger nog, blijkbaar zullen duizenden Duitse ‘Dampfer’ de komende tijd weer overschakelen op tabak uit angst hun gezondheid te schaden. Sommigen zullen het met hun leven bekopen.”

Der Spiegel wijst erop dat ook nicotine in e-sigaretten verslavend kan zijn en dat ze – in welke mate dan ook – schadelijk zijn voor de gezondheid. ,,Bovendien. Zijn er geen onderzoeken gedaan naar de effecten op langere termijn.” Aan de andere kant, zo vervolgt De Spiegel, kunnen e-sigaretten miljoenen rokers afhelpen van dodelijke tabak. Duitse gebruikers van de e-sigaret hoeven geen vreemde chemicaliën in de e-liquids te vrezen. ,,De EU-tabaksproductlijn verbiedt fabrikanten gebruik te maken van allerlei potentieel schadelijke ingrediënten, waaronder THC-olie en vitamine E-acetaat. In sommige Amerikaanse staten waren er echter lacunes.”

 

Meer bij Der Spiegel:

 

E-Zigaretten sind das kleinere Übel

 

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn