220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

De omzet van Primera-winkels bestaat vrijwel uitsluitend nog uit postzegels

De 550 vestigingen van Primera, verspreid over heel Nederland, zitten met een gigantisch probleem. Sinds de lockdown zetten de winkels, waar de klant normaal gesproken terecht kan voor tabak, vrijwel niets meer om. Toch blijven tabaksspeciaalzaken open voor postzaken, in het belang van de directe omgeving, ook al draaien ze verlies.

Het enige wat ze op dit moment nog mogen verkopen zijn producten van PostNL, waaronder postzegels. Daarnaast kunnen er pakketten worden ingeleverd of afgehaald, een vorm van dienstverlening die nauwelijks geld in de kassalade brengt. Per transactie verdienen ze ongeveer 25 cent, zegt Lucas Minke van een van de Primera-vestigingen in Groningen tegen het Dagblad van het Noorden.

Postzegels mogen dus worden verkocht, maar klanten die daarnaast bijvoorbeeld een wenskaart willen kopen, worden verplicht doorverwezen naar de dichtstbijzijnde supermarkt. Daar mogen de producten waaruit gemakswinkels als Primera een aanzienlijk deel van hun omzet moeten halen – zoals tabak en aanverwante zaken – wél gewoon worden verkocht. In een tijd als deze is dat extra pijnlijk, omdat de winkels zijn blijven zitten met hun kerstspullen. Voor Valentijnsartikelen en agenda’s geldt hetzelfde.

De Primera-eigenaren zijn van mening dat er in Den Haag niet naar hen wordt geluisterd. Voor de corona-maatregelen hebben ze alle begrip, maar ze zijn van mening dat er met twee maten worden gemeten. Compensatie is er amper, zeggen ze.

De ondernemers klagen niet alleen, ze hebben ook nagedacht over een oplossing: laat de Primera-winkels gewoon geopend zijn voor alle artikelen. Daarmee ontlasten ze de supermarkten. Bovendien komt daarmee een einde aan het onbegrip bij veel klanten.

 

Meer bij het Dagblad van het Noorden:

 

Noodlijdende Primera-winkels mogen in lockdown alleen pakjes en postzegels afhandelen. Winkeliers in Groningen verkopen vooral ‘nee’

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn