220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

De namaakmarkt gaat veel verder dan farmaceutische producten

Over het coronavaccin wordt zeer uiteenlopend gedacht: sommigen willen onder geen enkele omstandigheid gevaccineerd worden, maar er zijn ook mensen die zo het juist zo graag willen, dat zij bereid zijn officiële kanalen te omzeilen en op de zwarte markt Covid-19-vaccins te kopen. Dat schrijft de Australische Spectator.

Deze illegale Covid-vaccins zijn nu geplaatst op de lijst van namaakproducten. Vaccinfraude speelt onder andere in China, waarbij iemand is opgepakt die miljoenen verdiende met het verkopen van zoutoplossing en mineraalwater als coronavaccins. Dit is slechts een van 70 soortgelijke arrestaties.

Hoewel de meeste namaakproducten afkomstig zijn uit Azië, waarschuwde Interpol in december 2020 dat de pandemie van het coronavirus ook zorgt voor groei van illegale medicijnenhandel in Oost-Afrika.

De namaakmarkt gaat veel verder dan farmaceutische producten. De EU-ASEAN Business Council schat dat de markt voor namaakgoederen in de ASEAN-landen in 2018 30 miljard euro bedroeg, met € 2,8 miljard aan belastinginkomsten die jaarlijks verloren gaan, alleen al door gesmokkelde sigaretten. De recente groei van de namaakmarkt komt door e-commerce, met criminele netwerken.

Dat de namaakmarkt zo groot is, zou als een waarschuwing voor autoriteiten moeten dienen. Zij moeten op hun hoede zijn dat regelgevende belemmeringen en belastingen gevolgen hebben. De illegale tabakshandel is zo lucratief vanwege buitensporige belastingen, schrijft de Specatator.

 

Lees het hele artikel op de website van Spectator Australia.

Counterfeit drugs and fake COVID vaccines endanger us all  

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn