220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Criminelen gaan ongestoord hun gang

Voor criminelen is de Nederlandse bloemensector de perfecte dekmantel. Instanties werken samen om dit tegen te gaan. Politieagenten krijgen nu een speciale training om op tijd signalen te ontdekken. Dit schrijven Fannie Tijmstra en Loes Bomers voor Een Vandaag.

Wijkagent Melissa Langereis zegt, “Onder sommige vrachtwagens zitten ruimtes die volgestopt zijn met bloemen. Als je dat ziet moet er een belletje gaan rinkelen”. Langerijs geeft training aan studenten van de politieschool.

Huibert den Butter van de politie zegt dat we duidelijk en zorgelijk probleem hebben. Hij leidt het project Weerbare Sierteelt om de criminaliteit in de bloemenhandel te bestrijden. In dit project werken de politie, de Belastingdienst, douane, gemeenten, FIOD en bedrijven als FloraHolland samen.

Naar Nederland wordt veel drugs gesmokkeld volgens Den Butter, maar ook worden er verdovende middelen geëxporteerd naar andere landen. Hier gaat het om drugs als xtc, cocaïne en hennep. Ook sigaretten, vuurwerk en wapens worden via bloementransport gesmokkeld.

Aantrekkelijke sector

Uit onderzoek blijkt dat criminelen eigenlijk onbelemmerd hun gang gaan. In Nederland wordt er voor meer dan € 6 miljard aan bloemen geëxporteerd. Op dit logistieke netwerk liften criminelen graag mee.

Voor arbeidsuitbuiters, oplichters, witwassers en smokkelaars is deze sector aantrekkelijk. “In de bloemenhandel zijn honderden bedrijven werkzaam, als een paar procent zich zou inlaten met criminaliteit heb je het ook nog over enorme aantallen”, zegt Den Butter.

Chauffeurs rijden af en toe zonder dat ze het doorhebben met drugs in hun wagen. Bij een chauffeur werd er 25 kilo cocaïne ontdekt onder bloemen die kort waren geknipt. “We zien ook drugs verstopt rond koelmotoren. Er worden dubbele bodems of dubbele daken op wagens gemonteerd om goederen te smokkelen.” Er worden ook medewerkers geronseld en/of onder druk gezet om mee te werken. Via social media onderzoeken criminelen wie ze moeten hebben. Zelfs werd er een chauffeur op zijn vakantieadres benaderd. “Die vragen dan niet alleen om goederen te transporteren, maar zeggen ook ‘Ik weet waar je woont, wie je familieleden zijn’. Dat komt heel intimiderend over.”

Het is dweilen met de kraan open, maar Langereis blijft positief. “We staan aan het begin, maar we beginnen steeds meer te zien”, zegt ze. Den Butter benadrukt dat ze het niet alleen kunnen. Bedrijven en de medewerkers moeten aanwijzingen en signalen gaan melen. Ook kan er anoniem getipt worden en dan komt de politie.

 

Lees het hele artikel verder op Eenvandaag.avrotros.nl

Nieuwe aanpak moet einde maken aan drugshandel via Nederlandse bloemenveiling

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn