220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Criminelen blijven profiteren van coronapandemie

De ingrediënten voor illegale handel zijn bijna altijd hetzelfde: de consumentenvraag naar, en het aanbod van namaakspullen, en regulering. Dat schrijft Prof. Dr. Ernesto Savona, directeur van Transcrime, in een opinieartikel op eureporter.co. Transcrime is het onderzoekcentrum naar internationale criminaliteit van de Universiteit van Milaan.

Savona beschrijft hoe deze drijfveren zijn versneld onder de coronapandemie en wat de potentiële sociale en economische gevolgen zullen zijn in de komende jaren, inclusief de ‘normalisatie’ van crimineel gedrag.

World Economic Forum (WEF) schat dat in 2020 meer dan 2,2 biljoen dollar (3% van het mondiale bbp) verloren is gegaan als gevolg van het weglekken van illegale handel. Ondertussen voorspelt de Internationale Kamer van Koophandel dat er volgend jaar $ 4 biljoen gemoeid zal zijn met de wereldwijde namaakhandel, voornamelijk aangedreven door e-commerce.

Een mogelijke drijfveer in internationale illegale handel en smokkel is de invoering van extra accijns, omdat regeringen in geldnood proberen de budgetten in evenwicht te brengen. De uitvoering van dit beleid moet nauwkeurig worden bestudeerd om het effect te meten dat de prijsstijging door accijnzen zou kunnen hebben, aldus eureporter.co. Consumenten komen in de verleiding om illegale producten te zoeken, naarmate de prijskloof tussen legale en illegale goederen groter wordt.

Zo namen de EU-grensmachten in 2020 alleen al 370 miljoen illegale sigaretten in beslag, waarvan ongeveer een derde afkomstig was uit Oost-Europese landen buiten de EU, zoals Wit-Rusland. Een van de redenen waarom de handel zo winstgevend blijft – en waarom zoveel van de smokkelwaar nog steeds over de EU-grens stroomt – is dat sigaretten, zwaar belast in de EU, veel lager geprijsd zijn in Wit-Rusland. Deze discrepantie wordt al jaren getolereerd. Prof. Savona merkt op dat de EU onlangs heeft besloten dit probleem aan te gaan pakken.

Lees het hele artikel (in het Engels) op eureporter.co:

Criminal networks continue to prosper under the COVID pandemic

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn