220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Cijfers ministerie van Financiën wijzen uit: Nederland hofleverancier van Britse tabaksmaffia

Het Verenigd Koninkrijk is de absolute grootafnemer als het gaat om illegale sigaretten vanuit Nederland. Uit cijfers van het ministerie van Financiën die het Algemeen Dagblad heeft opgediept, blijkt dat van alle sigaretten die in 2014 in Nederland in beslag werden genomen, zo’n 68 procent eigenlijk zijn weg had moeten vinden naar de overkant van het kanaal.

Dat het Verenigd Koninkrijk zo’n goed afzetgebied is voor de internationale tabaksmaffia, heeft alles te maken met de accijnzen in dat land. Die liggen fors hoger dan in de rest van Europa. Wie in het VK legaal een pakje sigaretten aan wil schaffen, moet daar zo’n elf euro voor neertellen. Ter vergelijking: in Nederland is een gemiddeld pakje van stuks zo’n vier euro goedkoper. Met illegale sigaretten, waarvan de productieprijs inclusief bijkomende kosten nog veel lager ligt, is voor de illegale handel veel geld te verdienen. Een woordvoerder van het ministerie tekent aan dat illegale sigaretten weliswaar goedkoper zijn, maar dat ze ook veel meer schadelijke stoffen bevatten.

Sinds 2015 focust de FIOD zich op criminele netwerken achter illegale tabaksproducten. Onlangs werd nog 45.000 kilo tabak aangetroffen bij invallen in Wanroij, Dieren en Stamproy. Ook deze partij was volgens de FIOD uiteindelijk bestemd voor Groot-Brittannië.

 

Meer bij het AD:

 

Illegale sigaretten uit Nederland gaan vooral het Kanaal over

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn