220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Burgers Barcelona voelen niets voor een rookverbod op terrassen

Wie in Barcelona aan de terrassen komt, grijpt diep in in het privéleven van de burgers. Veel inwoners van de Catalaanse hoofdstad zeer klein behuisd. Daarom wordt het terras ook wel beschouwd als een verlengstuk van hun woning.

Plannen om een rookverbod op de terrassen in Barcelona in te voeren stuiten op fel verzet, schrijft de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Het verzet komt niet alleen van restauranthouders, maar ook van de inwoners van de hoofdstad van Catalunia. Zij eisen dat de stad zich bezighoudt met waar ze zelfs echt van wakker liggen: de luchtkwaliteit.

In vergelijking met andere Europese landen telt Spanje veel rokers. 22 procent van de volwassen Spanjaarden rookt, tegenover 18 procent van alle Europeanen. Sinds 2010, toen het rookverbod in cafés en restaurants werd ingevoerd, verdubbelde het aantal terrasplaatsen in de stad.

Barcelonezen liggen echter niet wakker van rook op het terras, zo bericht Het Laatste Nieuws. ,,Rokers én niet-rokers zijn ervan overtuigd dat er belangrijkere problemen zijn om aan te pakken, zoals luchtvervuiling. Ze roepen het stadsbestuur op om eindelijk werk te maken van de luchtkwaliteit in de stad. Vorige week nog kondigde de Europese Commissie aan dat Spanje zich moet verantwoorden voor het Europees Hof van Justitie voor het gebrek aan maatregelen tegen luchtvervuiling in Barcelona en Madrid.

 

Meer bij Het Laatste Nieuws:

Barcelonezen willen geen rookverbod op het terras: “Stadsbestuur zou zich beter focussen op luchtkwaliteit”

 

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn