220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Britse parlementariërs: Brexit ideaal moment om ruim baan te maken voor de e-sigaret

Het Verenigd Koninkrijk moet na de Brexit korte metten maken met de beperkingen op de e-sigaret. Dat schrijft een Britse parlementscommissie in een vrijdag gepresenteerd rapport waarover de Europese editie van het Amerikaanse nieuwplatform Politico bericht.

De samenstellers van het rapport zien e-sigaretten als een middel ter verbetering van volksgezondheid. Dit omdat overduidelijk is bewezen dat ze traditionele rokers helpen om van hun gewoontes af te komen, schrijven ze. Opmerkelijk is vooral het feit dat de parlementariërs de Brexit beschouwen als een perfect moment om de tabaksindustrie, met name op het gebied van vaping, een steuntje in de rug te geven.

De Britse PM’s betoogden vrijdag tijdens een toelichting in de vergadering van de Parlementscommissie wetenschap en gezondheid dat e-sigaretten al gauw zo’n 95 procent minder schadelijk zijn dan traditionele sigaretten. Vaping verdient het dan ook om stevig te worden gepromoot als alternatief voor het roken van de oude vertrouwde sigaret, ook al zijn er nog altijd onzekerheden over de gezondheidsrisico’s op lange termijn, aldus de parlementscommissie.

Concreet beveelt ze aan om de belasting op e-sigaretten te verlagen en vaping toe te staan op plekken waar roken is verboden. Daarnaast pleit de commissie ervoor om beperkingen op advertising en labeling te versoepelen. Dit alles zou mogelijk worden als Groot-Brittannië na maart 2019 de EU verlaten heeft.

De maatregelen zetten volgens de parlementscommissie zeker zoden aan de dijk. Ze wijzen erop dat schattingen van het Britse ministerie van Volksgezondheidzorg hebben uitgewezen dat vaping ertoe bijdraagt dat elk jaar opnieuw zo’n 20.000 mensen het normale roken zullen opgeven.

Lees meer bij Politico:

British MPs push e-cigarettes as a health benefit

Lees hier het complete officiële rapport 

 

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn