220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Britse overheid overweegt gratis e-sigaret op recept voor rokers die willen stoppen

De Britse overheid is van mening dat e-sigaretten rokers kunnen helpen om van het traditionele roken af te komen. Vandaar dat inmiddels op het hoogste niveau wordt overwogen om e-sigaretten gratis voor te schrijven aan mensen die deze stap overwegen, schrijft de BBC. Van een verbod op de verkoop ervan –  zoals recent afgekondigd in de Amerikaanse stad San Francisco – is dan ook geen sprake, aldus de Britse staatsomroep in een uitvoerig artikel waarin de voordelen van ‘vapen’ ten opzichte van roken nog eens op een rijtje worden gezet.

Volgens de BBC is het verbod in San Francisco ingegeven door de gedachte dat het met name jongeren ervan kan weerhouden gebruik te maken van de e-sigaret. In het Verenigd Koninkrijk daarentegen wordt vapen beschouwd als een geschikt middel om het aantal rokers drastisch terug te brengen. Recent onderzoek van Public Health England ondersteunt die gedachte: voor dde meeste gebruikers van de e-sigaret was de wens om te stoppen met roken de belangrijkste overweging om de gaan vapen.

Bij dit alles komt nog eens dat in Groot-Brittannië nagenoeg iedereen – inclusief instanties die zich bezighouden met onderzoek naar en voorlichting over kanker – er inmiddels van overtuigd is dat vapen aanzienlijk minder schadelijk is dan roken. De e-sigaret zou er – mits goed wordt toegezien op naleving van de regels – zelfs kunnen zorgen voor een grote doorbraak in de problemen waar de Britse volksgezondheid mee te kampen heeft.

Meer bij de BBC:

E-cigarettes: How safe are they?

 

 

 

 

 

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn