220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Britse overheid maakt zich totaal geen zorgen over vapende jongeren

Elektronische sigaretten zijn onder jongeren in Groot-Brittannië populairder dan gewone sigaretten, maar niets wijst erop dat ‘vapen’ zo cool gevonden wordt, dat de Britse overheid zich zorgen zou moeten maken.

Dat is de conclusie van Deborah Arnott, CEO van Action on Smoking and Health, een organisatie die aandacht vraagt voor de negatieve effecten van tabaksgebruik, ‘zonder rokers of roken aan te vallen’. Aanleiding voor haar statement is een jaarlijks onderzoek van Public Health England naar de gewoonten van jongeren. Daaruit blijkt dat het gebruik van e-sigaretten de afgelopen twee jaar stabiel gebleven is.

Voor het onderzoek, waarover het politieke nieuwsplatform Politico schrijft, werden 13.000 jongeren ondervraagd. Een kwart van hen heeft in 2018 meerdere keren gebruik gemaakt van een e-sigaret. Het jaar daarvoor was het aantal vapende jongeren ongeveer even hoog. In 2014, toen vragen over de e-sigaret voor het eerst in de enquête werden opgenomen zei 22 procent van de jongeren af en toe te vapen.

Een derde van de jongeren gaf in het onderzoek aan geen problemen te hebben met het feit dat jongeren een e-sigaret proberen, zodat ze kunnen zien wat het is.

Public Health England houdt overigens vast aan haar standpunt dat e-sigaretten aanzienlijk minder schadelijk zijn dan roken. ,,Kort gezegd, volgens de beste schattingen zijn e-sigaretten 95% minder schadelijk voor uw gezondheid dan normale sigaretten,” aldus een verklaring.

 

Meer bij Politico

25 percent of UK high school kids have used e-cigarettes, survey says

 

 

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn