220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Britse hoogleraar: geen enkel bewijs dat vapen schadelijk is voor omstanders

Er is geen enkel bewijs dat het inademen van damp afkomstig van elektronische sigaretten schadelijk is voor omstanders. Gebruikers van de e-sigaret naar buiten sturen, samen met rokers van traditionele sigaretten, maakt de kans groot dat zij terugvallen in hun oude gewoonte. Dat heeft een vooraanstaande Britse wetenschapper gezegd tijdens een bijeenkomst over vapen waarover de krant de Daily Mail bericht.

Professor John Britton is als specialist tabakspreventie verbonden aan de Universiteit van Nottingham. Volgens hem is een in 2015 ingesteld verbod om te vapen in openbare gebouwen en in bedrijven zinloos, omdat er geen enkele bewijs is dat dampen als zodanig gevaren oplevert voor andere mensen. De damp bestaat immer grotendeels uit water, stelt professor Britton. ,,Als je dampers samen met de rokers naar buiten stuurt, breng je hen direct in contact met de drug waar ze graag van af willen. Je ze immers ook geen methadongebruikers bij heroïneverslaafden”, citeert de Daily Mail de hoogleraar.

De hoogleraar onderschrijft de conclusie van de Britse overheidsinstantie Public Health England dat vapen 95 procent minder schadelijk is dan het roken van gewone sigaretten, een slotsom overigens die door tal van andere wetenschapper wordt betwist, aangezien er nog onvoldoende bekend is over de gevolgen op de lange termijn. Britton: ,,Mijn standpunt is dat e-sigaretten niet helemaal ongevaarlijk zijn, en dat het gebruik op de lange termijn wellicht leidt tot enige schade, maar de omvang van die schade zal minimaal zijn.”

Het verschijnsel vapen heeft in het Verenigd Koninkrijk een grote lucht genomen. Naar schatting zeven procent van de inwoners zegt geregeld gebruik te maken van de e-sigaret. In absolute aantallen is het aantal dampers in het VK in twaalf maanden tijd gestegen van 3,2 miljoen naar 3,6 miljoen.

 

Meer bij de Daily Mail:

Second-hand smoke from e-cigarettes poses NO risk to the public and banning vaping indoors in 2015 was pointless, expert suggests

 

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn