220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Britse hoogleraar en tabakswetenschapper in The Times: Roken is dodelijk, vapen redt levens

De onrust die recent in de Verenigde Staten is ontstaan rond vapen, mag niet leiden tot een verbod op de e-sigaret in het Verenigd Koninkrijk. Dat schrijft de Britse hoogleraar John Britton, directeur van het UK Centre for Tobacco & Alcohol Studies aan de Universiteit van Nottingham, in een opiniebijdrage in The Times.

Volgens Britton is de opkomst van de e-sigaret van grote betekenis geweest voor de volksgezondheid in het Verenigd Koninkrijk. De ontwikkeling heeft ertoe geleid dat veel mensen gestopt zijn met roken en een alternatief hebben gevonden in de e-sigaret. De hoogleraar wijst erop dat de Amerikaanse epidemie vooral plaatsvindt onder mensen die e-sigaretten gebruiken om cannabis te vapen. Het VK is ondanks recente persberichten niet getroffen door een vergelijkbare epidemie, stelt hij.

Volgens Britton zijn er in het Verenigd Koninkrijk de afgelopen tijd slechts twee gevallen bekend geworden van lipoïd-pneumonie. Een aantal dat op 3,6 miljoen mensen die gebruikmaken van de e-sigaret te verwaarlozen is, aldus Britton. Hij benadrukt nog eens dat het volledig verbieden van vapen irrationeel zou zijn, omdat het miljoenen ex-rokers zou aanzetten tot het opnieuw gebruiken van tabak te gebruiken. Roken is dodelijk, terwijl vapen levens redt, aldus Britton.

 

Vaping saves lives, we must ignore pressure to ban it

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn