220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Britse gezondheidsexperts verzekeren: vapers in dit land zijn veilig

Gezondheidsexperts in Groot-Brittannië verzekeren gebruikers van de e-sigaret dat ze geen enkel gevaar lopen. Aanleiding voor de geruststelling zijn berichten dat in de Verenigde Staten ten minste vijf vapers om het leven zijn gekomen na een ernstige ademhalingsziekte en nog veel meer mensen met ernstige klachten in het ziekenhuis zijn opgenomen. Enkele dagen geleden stelden Amerikaanse functionarissen nog dat er in de VS op dit meer dan 450 onderzoeken lopen naar ziektegevallen die mogelijk gerelateerd kunnen worden aan het gebruik van de e-sigaret, aldus The Guardian.

Gezien het grote aantal ziektegevallen leeft ook in Groot-Brittannië de angst dat vapers in dit land ook gevaar lopen. Volgens het hoofd tabakscontrole van Public Health England (de Britse tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, RIVM) is er wat vapen betreft een groot verschil zichtbaar tussen de VS en het Verenigd Koninkrijk.

Zo zouden de ernstige luchtwegaandoeningen waarover in de Amerikaanse pers geschreven wordt in de meeste gevallen veroorzaakt worden door illegale e-liquids, die op straat worden gekocht of thuis worden gemaakt. Sommige van deze vloeistoffen bevatten THC, de werkzame stof in cannabis, of de chemische variant daarvan.

Het hoofd tabakscontrole van Public Health England wijst er verder op dat in het Verenigd Koninkrijk de verkoop van e-sigaretten en aanverwante producten is gereguleerd. De herkomst en betrouwbaarheid van de producten valt daardoor veel beter de controleren dan in de VS.

 

Meer bij The Guardian:

 

British vapers are safe, claim health experts after deaths in US

 

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn