220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Brits onderzoek toont aan: steeds minder tieners roken ondanks opkomst vapen

De sterke toename van het gebruik van e-sigaretten in het Verenigd Koninkrijk heeft er niet toe geleid dat meer Britse kinderen zijn gaan roken of roken als normaal zijn gaan beschouwen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Cardiff Universiteit in Wales, waarover de Britse kwaliteitskrant The Guardian bericht. Het uitgebreide onderzoek is het eerste in zijn soort, aldus de krant.

Gezondheidsdeskundigen en anti-rookgroepen hebben in het recente verleden hun bezorgdheid uitgesproken over de e-sigaret. Hun opvatting was dat het toenemende gebruik van de elektronische sigaret bij jongeren zou leiden tot de gedachte dat roken geaccepteerd is. Maar de studie onder leiding van Cardiff University-onderzoekers toont eerder het tegenovergestelde aan.

De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Tobacco Control, geeft een analyse van gegevens uit Engeland, Wales en Schotland. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat van 1998 tot 2015 het percentage kinderen tussen 13 en 15 jaar dat ooit een sigaret had opgestoken was gedaald van 60% naar 19%, terwijl het aantal regelmatige rokers in dezelfde leeftijdsgroep daalde van 19% naar 5%.

Meer bij The Guardian:

 

 

E-cigarettes do not normalise smoking for young people – study

 

Download het gratis e-book met overzichtelijk alle informatie over de oorzaken en gevolgen van illegale tabakshandel.

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn