Bij Oosterburen zijn prijzen veel lager

Grenssupermarkten in Nederland verliezen omzet aan supermarkten in Duitsland. Bij de Oosterburen liggen de prijzen van A-merken vaak lager. Over de leefbaarheid in de dorpskernen maakt het Vakcentrum zich zorgen. “Daar komt het verbod op tabaksverkoop nog eens bij.” 

De prijzen van veel producten liggen in Duitsland lager. Prijzen van Coca-Cola, Magnum en Nutella zijn veel lager bij onze oosterburen. Supermarktservice Picnic heeft daardoor besloten om een deel van de A-merken in de buurlanden in te kopen. 

In Duitsland zijn boodschappen die je dagelijks doet goedkoper door lagere btw en accijnzen. In Nederland ligt het lage btw-tarief op 9% en in Duitsland is dat 7%. “We zien dat klanten uit grensregio’s het buurland opzoeken voor bepaalde producten en dan ook meteen de andere boodschappen daar doen. Dat zal met het komende tabaksverbod alleen maar erger worden”, zegt Theo Urselmann, hoofd beleid bij het Vakcentrum. Niet alleen kan er in de supermarkten geen tabak meer worden verkocht, ook komen andere functies te vervallen zoals post- en bankzaken en speciale servicepunten. 

Wille van den Berg, Coop-ondernemer, woont vlak aan de grens met Duitsland in Babberich. Hij hoopt dat zijn supermarkt kan blijven bestaan. “Inwoners uit ons dorp gaan voor de persoonlijke verzorgingsproducten al langer naar Elten of Emmerich. Waar wij meer 1+1 gratis acties hebben, zijn in Duitsland de basisprijzen lager”, legt hij uit. Steeds meer mensen trekken naar Duitsland en dat neemt alleen maar toe, constateert Van den Berg.

De tabakswet per 1 juli 2024 zorgt voor een nieuwe schok. „Deze tabaksomzet is voor onze supermarkt niet te missen”, legt de CoopCompact-ondernemer uit. „In een omtrek van vijf kilometer is straks geen tabak meer te koop. Rokers gaan dan naar Duitsland of de grote stadscentra, meestal in de buurt van onze concurrenten, waar ze dan meteen hun andere boodschappen doen”, zegt Van den Berg.

Ludo Span, vaste klant, laat weten dat hij het erg vindt al door de wettelijke maatregelen winkels in het dorp verdwijnen. “Niet alleen voor mezelf, ook voor de vele ouderen die hier in de appartementen wonen. Het dorp heeft dan een groot probleem”, vindt Span. 

Eigenaresse van Plus Koenders Annie Harmsen, opent zelfs een tabaksspeciaalzaak tegenover haar supermarkt. “In 2024 mogen we in onze Plus geen tabak meer verkopen en vanaf 2026 kan dat ook niet meer bij tankstations in het dorp. Dat betekent dat inwoners hun heil in Duitsland zoeken, ook voor andere boodschappen. Daarom hebben we onze eigen winkel geopend. Niet omdat ik vóór verkoop van tabak ben, maar om de klanten hier te houden en daarmee de leefbaarheid in het dorp intact te houden.”

 

Lees het hele artikel verder op Telegraaf.nl (alleen voor abonnees)

Supermarkten langs grens met handen in haar: in Duitsland is het veel goedkoper

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn