220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Bende produceerde dagelijks 1 miljoen illegale sigaretten

Negen Polen en Oekraïners werden gearresteerd bij een inval in een onopvallende loods in het Brabantse Schaijk. Achter de deuren van de loods schuilde een goed geïsoleerde sigarettenfabriek, meldt het Algemeen Dagblad.

De Fiscale Inlichtingen en OpsporingsDienst (FIOD) trof in de loods machines aan waarmee ongeveer een miljoen sigaretten per dag konden worden gefabriceerd. Sloffen werden perfect nagemaakt.

De opsporingsambtenaren hebben hun handen vol aan illegale sigarettenmakers. In de afgelopen vijf jaar werden ongeveer veertig fabrieken ontmanteld. Bij de FIOD proberen ze ook de grote jongens achter de illegale sigarettenhandel te vinden. ,,Soms lukt dat, soms niet”, zegt de projectleider van het FIOD-team Smoke. Team Smoke stort zich helemaal op illegale sigaretten. Zij werken intensief samen met de douane en de politie.

,,Soms lijken die illegale sigaretten misschien onschuldig, maar we moeten niet naïef zijn”, zegt de teamleider. De overheid loopt niet alleen vele miljoenen accijnsinkomsten mis, maar er wordt ook crimineel geld mee verdiend en dat geld wordt ook witgewassen. Jaarlijks doet consultancybedrijf KPMG onderzoek. In haar het laatste rapport, over 2019, schreef KPMG dat Nederland 155 miljoen euro aan accijnzen is misgelopen. Ongeveer 5,4 procent van alle gerookte sigaretten in Nederland waren illegaal.

In de georganiseerde criminaliteit is er sprake van risicospreiding. Er zijn machines nodig om sigaretten te maken en er is verpakkingsmateriaal nodig. Verder moet er een productieruimte zijn en opslag. Overigens zijn die twee vaak gescheiden, weet de teamleider van Smoke. “Een kwestie van risicospreiding.”

 

Lees het artikel verder op AD.nl

De criminele, maar goed georganiseerde wereld achter illegale sigaretten

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn