220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Belgische maffia smokkelde onder meer 82 miljoen sigaretten: acht en negen jaar cel

De rechtbank in het Belgische Tongeren (provincie Limburg) heeft twee mannen (46 en 63 jaar oud) veroordeeld tot gevangenisstraffen van negen en acht jaar en een geldboete 900.000 euro. De twee stonden aan het hoofd van een internationale bende die op grote schaal accijnsfraude op sigaretten en alcohol pleegde. Zij zouden van 2014 tot en met 2016 onder andere zo’n 82 miljoen sigaretten illegaal hebben verhandeld, zo berichten diverse media in België. De goederen werden vervoerd in containers die officieel meubels en diepvriesgroenten zouden bevatten en vervolgens op de zwarte markt verkocht.

Volgens de Belgische justitie opereerde de wijdvertakte bende zo professioneel, dat gesproken van Belgische maffia, aldus de Belgische media. Om ongezien grote smokkelcontainers te kunnen transporteren, maakte de criminele groepering onder andere gebruik van schijnvennootschappen. In totaal stonden in Tongeren dertien verdachten terecht. Hun advocaten hadden allen vrijspraak voor hen cliënten gevraagd, omdat er volgens hen geen sprake zou zijn van een criminele organisatie. Zowel het Belgische openbaar ministerie als de rechtbank kijkt daar anders tegenaan.

 

Meer bij de Gazet van Antwerpen:

Monsterboetes voor grootschalige fraude: 82 miljoen sigaretten werden gevonden in containers in Antwerpen

 

Het Laatste Nieuws:

Bende veroordeeld voor miljoenensmokkel van sigaretten en alcohol vanuit opslagplaats in Oudsbergen: tot 9 jaar cel en 4,3 miljoen euro verbeurdverklaard

TV Limburg:

 Zware celstraffen en 106 miljoen euro boete voor accijnsfraude met sigaretten

 

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn