220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Belgische longartsen: e-sigaret verbieden is het kind met het badwater weggooien

Belgische longartsen zeggen niets te begrijpen van het standpunt van hun Nederlandse collega’s die vinden dat de e-sigaret verboden moet worden. Dit nadat bij acht Nederlandse patiënten aandoeningen zijn geconstateerd die verband zouden houden met het gebruik van de e-sigaret. Volgens de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT), zijn er genoeg ‘zorgwekkende ontwikkelingen’ die een verbod op de verkoop van de e-sigaret rechtvaardigen.

In België is de medische wereld genuanceerder, constateert de Vlaamse televisiezender VRT. ,,De e-sigaret heeft al meer goed dan kwaad gedaan”, zegt longarts en rookstopexpert Marc Daenen tegen de omroep.

Volgens de Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding (VGRT) zijn er in België, en zelfs in heel Europa, nog geen ernstige gevallen bekend van de aandoening die Amerika treft, zo meldt de VRT. Longarts Daenen is het aandringen van zijn Nederlandse collega’s op een mogelijk verbod dan ook op zijn minst voorbarig. ,,Ik doe al 20 jaar rookstopbegeleiding en heb al veel mensen weten stoppen met roken door de e-sigaret, dus het heeft ook veel goed gedaan. Ik heb nog geen geval gezien van iemand die daar problemen mee had en naar mijn weten mijn collega’s in het ziekenhuis ook niet.”

De reactie van de Nederlandse specialisten verbaast Daenen dan ook in hoge mate: ,,Ze hebben acht patiënten gezien die waarschijnlijk reageerden op de e-sigaret. Ze zijn dat aan het onderzoeken. Ik denk dat een verbod voorbarig is en dat we dan het kind met het badwater aan het weggooien zijn.”

Overigens heeft staatssecretaris Paul Blokhuis inmiddels laten weten dat een verbod op de e-sigaret niet zomaar kan, hoezeer hij een dergelijke maatregel ook zou toejuichen. ,,Een totaalverbod uitvaardigen kan ik niet zomaar. Ik heb bijvoorbeeld ook te maken met Europese regels. Maar ik wil me graag inzetten voor alles wat we kunnen bedenken om roken en e-roken verder terug te dringen”, zei hij in een reactie op de oproep van de Nederlandse longartsen.

 

Meer bij de VRT:

 

Nederlandse longartsen willen totaalverbod op e-sigaret, bij ons meer nuance in afwachting wetenschappelijk onderzoek 

 

 

 

 

 

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn