220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Belgische Kankerbestrijding: dampen blijft minder gevaarlijk dan roken

Helemaal niet roken of vapen is het allerbest voor de gezondheid. Maar bij een juist gebruik van de e-sigaret en vloeistoffen die zijn aangeschaft in de reguliere, legale handel, hoeven mensen zich geen zorgen te maken. Dat zegt de Belgische organisatie Tabakstop – een initiatief van de Stichting tegen Kanker) in een uitgebreide handleiding van de eigen site.

Het idee om de consument goed voor te lichten over wat vapen nu eigenlijk is – en hoe je dat op de veiligste manier kunt doen – is ontstaan naar aanleiding van de recente onrust rond vapen in de Verenigde Staten. Daar zijn – verspreid over het hele land – in enkele maanden tijd honderden mensen met een longaandoening in het ziekenhuis opgenomen, nadat zij gebruik hadden gemaakt van de e-sigaret. 21 van hen zijn inmiddels overleden.

Inmiddels staat wel vast dat in de VS vape-vloeistoffen die THC-olie bevatten (THC is de werkzame stof in cannabis) als boosdoener kunnen worden aangemerkt. Veel van de slachtoffers zouden hun e-liquids op de – ongecontroleerde – zwarte markt hebben aangeschaft (liquids met THC mogen niet legaal worden verkocht); in andere gevallen lijkt het erop dat slachtoffers thuis aan het experimenteren zijn geslagen. Voor Tabakstop een reden om mensen te waarschuwen voor gevolgen daarvan.

Tabakstop wijst er verder op dat er nog veel onderzoek nodig is om vast te stellen wat de risico’s van het gebruik van de e-sigaret op lange termijn zijn. ,,Maar een ding is zeker: dampen blijft minder gevaarlijk dan roken. Aangezien er geen sprake is van verbranding, bevat de elektronische sigaret minder chemische producten dan de klassieke sigaret. Dus als je niet wil stoppen met roken, is het minder gevaarlijk om over te stappen naar de elektronische sigaret dan om de gewone sigaret te blijven roken. Op voorwaarde natuurlijk dat je gecontroleerde en aangepaste producten gebruikt.

 

Lees de hele uitleg op Tabakstop.nl:

 

E-sigaret: let op met ongecontroleerde producten en met mengelingen

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn