220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Belgische douane: 2020 absoluut recordjaar als het gaat om de jacht op illegale tabak

Het jaar 2020 is voor België een absoluut topjaar als het gaat de jacht op illegale sigaretten en andere tabaksproducten. Dat zegt de Belgische douane naar aanleiding van de ontdekking van een illegale sigarettenfabriek in een deelgemeente van de populaire badplaats Koksijde. Het gaat om de vijfde clandestiene sigarettenproductielijn die dit jaar in het land ontmanteld werd. Ook werden in 2020 vier illegale productielijnen voor waterpijptabak ontdekt en acht grotere opslagplaatsen, zo meldt de Waalse televisiezender RTBF.

Bij de meest recente vondst in Kokszijde werd behalve een gloednieuwe productielijn een hoeveelheid ruwe en versneden tabak gevonden, net als 50.000 valse sigaretten van het merk Mayfair. In een opslagplaats in Veurne troffen de opsporingsdiensten later nog eens vier miljoen namaaksigaretten aan.

Twaalf verdachten zitten in voorlopige hechtenis. Het onderzoek vond plaats in het kader van het Europese samenwerkingsprogramma ‘EMPACT – prioriteit ACCIJNZEN’, waar 24 lidstaten aan deelnemen.

Volgens de Belgische douane in inmiddels duidelijk dat de illegale fabriek slechts heel recentelijk werd opgestart door een Oost-Europese bende. Deze zou in totaal voor 4,3 miljoen euro aan accijnzen en btw ontdoken hebben.

 

Meer bij RTBF:

Une fabrique illégale de cigarettes démantelée à Coxyde

 

 

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn