220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Belastingontduiking door nephandel stijgt van 28 naar 43 miljoen euro

Afgelopen jaar heeft de Belgische douane een recordaantal illegale sigaretten in beslag genomen. In totaal is er sprake van € 43 miljoen aan belastingontduiking, waaronder BTW, accijnzen en invoerrechten vallen. Hiervan werd bijna € 12 miljoen euro in West-Vlaanderen aangetroffen. Dit schrijft Laurens Kindt voor KW.

Illegale tabaksproductie is al jaren aan de gang. Zo trof de Algemene Administratie Douane en Accijnzen in 2017 nog slechts 2 productieplaatsen aan voor illegale sigaretten in België. Dit aantal is gestegen naar 38.

Daarnaast werden in koploper Belgisch Limburg 7 productieplaatsen ontdekt; in West-Vlaanderen is er vorig jaar 1 productieplaats en 1 opslagplaats opgerold. Begin september werd er een inval gedaan in Leke, vlak onder Oostende. Hier werd een lading van 4.320.000 namaaksigaretten aangetroffen. Deze sigaretten, zogenaamd van het merk Lambert & Butler, waren klaar voor vertrek naar het Verenigd Koninkrijk.

Eind 2020 werd er een illegale sigarettenfabriek ontmanteld in Wulpen, bij Koksijde. Daarnaast werd hier ook een opslagplaats gevonden met 4 miljoen namaaksigaretten.

Er worden steeds meer illegale sigaretten aangetroffen en daardoor stijgt het bedrag aan belastingontduiking ook steeds. In België was dat in 2020 € 28 miljoen en vorig jaar € 43 miljoen. “De bedragen tonen aan dat de markt van namaaksigaretten explodeert. En in realiteit kunnen deze cijfers nog hoger liggen aangezien naar alle waarschijnlijkheid niet alle productiesites ontmanteld worden”, zegt Kamerlid Steven Matheï (CD&V), die de cijfers heeft opgevraagd. “Het is belangrijk dat er over landsgrenzen heen goed wordt samengewerkt, want de problematiek van namaaksigaretten stopt niet aan de grens. Door deze fraudeurs misloopt de overheid jaarlijks tientallen miljoenen in accijnzen.”

 

Lees het hele artikel verder op KW.be

Douane neemt recordaantal illegale sigaretten in beslag

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn