220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Belangenorganisatie: begrip voor verbod op tabaksverkoop Zuid-Afrika slinkt zienderogen

Het besluit van de Zuid-Afrikaanse overheid om de verkoop van tabak te blijven verbieden zolang de coronacrisis niet ins ingedamd, zou mensen er toe kunnen aanzetten om in opstand te komen tegen de lockdown. Dat zegt de Fair Trade Independent Tobacco Association (Fita), een Zuid-Afrikaanse non-profitorganisatie die wordt gesteund door de tabaksindustrie in het land. De organisatie noemt het Zuid-Afrikaanse beleid ten aanzien van tabak ‘zorgwekkend’ en is bang dat burgers hun ‘respect voor de wonderbaarlijk goede bedoelingen waarmee het lockdown-proces is ingezet’ verliezen, zo valt af te leiden uit een artikel in The Sowetan.

Het verbod op de verkoop van tabak is ingegeven door de overtuiging van de overheid dat rokers extra bevattelijk zijn voor corona. De regering is bovendien van mening dat mensen die roken vanzelf zullen stoppen als er geen sigaretten meer verkrijgbaar zijn. Volgens de Fair Trade Independent Tobacco Association is die aanname ‘eenvoudigweg onhoudbaar’ en bovendien onlogisch. ,,De geschiedenis heeft anders aangetoond”, citeert The Sowetan Fita-voorzitter Sinenhlanhla Mnguni uit gerechtelijke stukken.

De organisatie is tevens van mening dat het verbod niet thuishoort in een ‘open, transparant en democratisch Zuid-Afrika.

 

Meer bij The Sowetan:

 

‘High-handed’ approach to smoking ban turning people against lockdown: Fita

 

 

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn