220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

BAT-topman Martijn van Loon: overheid moet openstaan voor een dialoog met de tabakssector

Ondanks de dalende trend steken we in het thuiswerk-tijdperk weer vaker een sigaretje op. Maar hoe is de tabaksindustrie van plan om de rookvrije generatie te overleven? Martijn van Loon, directeur van British American Tobacco Nederland, legde het uit in het radioprogramma BNR Zakendoen waar hij te gast was.

Van Loon vertelt welke transformatie zijn bedrijf doormaakt en waarom een dergelijke koerswijziging noodzakelijk is. Ook British American Tobacco wil dat er minder gerookt wordt, zo zet hij uiteen. Maar om de doelstelling zoals die is geformuleerd in het Nationaal Preventieakkoord in 2018 (nog maar 5 procent van de Nederlandse bevolking rookt) in 2040 te bereiken, zal de overheid wél open moeten staan voor een dialoog met de sector. Volgens Van Loon kunnen minder schadelijke alternatieven, waaronder e-sigaretten, een belangrijke rol spelen om mensen van het roken af te helpen. Op dit moment rookt nog 21 procent van de Nederlandse bevolking, aldus de BAT-topman.

Volgens Van Loon scheert het inmiddels demissionaire kabinet het gebruik van traditionele tabaksproducten en alternatieven daarvoor ten onrechte over één kam. Zijn bedrijf is van mening dat e-sigaretten onderdeel zouden moeten uitmaken van het ontmoedigingsbeleid dat de rijksoverheid voert. ,,Wij vinden het dan ook heel jammer dat we niet aan tafel mochten bij het preventieakkoord.”

Doordat de tabaksindustrie niet mee mocht praten bij de totstandkoming van het Nationaal Preventieakkoord is er een heel eenzijdig akkoord gekomen op tabak, zo vindt Van Loon. Voor de consument is dat slecht nieuws, redeneert hij. Het huidige ontmoedigingsbeleid werkt volgens hem ‘contra-effectief’. Mensen zouden in zijn visie nadrukkelijker de kans moeten krijgen om over te schakelen op een minder schadelijk alternatief. ,,Als je consumenten niet laat overstappen naar die niet-traditionele tabaksproducten, dan haal je de doelstelling van 5 procent die in het akkoord staat niet.”

Bovendien moeten mensen die roken zelf de keuze kunnen maken of zij stoppen of niet. Zelf heeft Van Loon ook gerookt, maar hij is gestopt.

 

Meer bij BNR:

 

MARTIJN VAN LOON (BRITISH AMERICAN TOBACCO NEDERLAND) OVER DE TOEKOMST VAN DE TABAKSINDUSTRIE

 

 

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn