220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Australische taskforce brengt illegale tabakshandel zware slag toe

Een nieuwe Australische taskforce die zich bezighoudt met de opsporing van illegale tabak, heeft in de buurt van de stad Katherine (Northern Territory) meer dan 7 hectare aan illegale tabaksgewassen, goed voor 6 ton aan tabaksbladeren, ontdekt. Het illegale spul had een geschatte accijnswaarde van $ 13,3 miljoen (€ 8,42 miljoen), aldus de internationale editie van The Guardian.

De gewassen werden ontdekt tijdens een gezamenlijke actie van diverse organisaties, waaronder de Australische Belastingdienst, de douane en de politie. Het is volgens de krant de eerste grootschalige inbeslagname in de Northern Territory. Het zou bijna uitsluitend gaan om volwassen tabaksplanten die in veel gevallen een hoogte van ruim twee meter hadden.

Plaatsvervangend commissaris Will Day van de Australian Taxation Office (ATO) noemt de inbeslagname in de newsroom van de Australian Border Force (zeg maar de douane) een grote doorbraak. ,,Deze inbeslagname ligt ver buiten het traditionele tabaksteeltseizoen, in een gebied dat duizenden kilometers is verwijderd van teeltgebieden voor tabak die eerder werden ontdekt. ,,Je kunt je nergens verstoppen voor de Taskforce voor illegale tabak. We zullen illegaal geteelde tabak in Australië vinden, grijpen en vernietigen, waar het zich ook bevindt. Deze handel ondersteunt de georganiseerde misdaad”, aldus Day. Hij beklemtoonde verder dat het verlies van accijns de gemeenschap grote schade toebrengt.

Volgens schattingen van de ATO en het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de handel in illegale tabak de Australische schatkist alleen al in het verkoopseizoen 2015-2016 bijna $ 600 miljoen (bijna € 380 miljoen) gekost.

Lees meer bij The Guardian (international edition):

Six tonnes of tobacco seized from illegal crops in Northern Territory

Foto: Australian Border Force ABF

 

Download het gratis e-book met overzichtelijk alle informatie over de oorzaken en gevolgen van illegale tabakshandel.

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn