220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Australische rokers moeten vanaf september 30 euro neertellen voor een pakje sigaretten

Australische rokers worden vanaf komend najaar geconfronteerd met nieuwe prijsstijgingen van 12,5 procent. De centrale overheid in Australië drijft de prijzen met nieuwe belastingmaatregelen op. De achterliggende gedacht is dat roken hierdoor zo duur wordt, dat mensen wel twee keer zullen nadenken voordat ze een sigaret opsteken.

Vanaf september kost een pakje Malboro Golds, met daarin 25 sigaretten, omgerekend 30 euro, heeft de Australische editie van The Daily Mail berekend. Het gaat om de achtste prijsverhoging met 12,5 procent in acht jaar tijd. Het land is op dit moment al het land waar rokers het duurst uit zijn.

Tabaksexperts vragen zich echter sterk af of de gevolgde accijnspolitiek wel zal leiden tot het beoogde resultaat. Australië wordt op dit moment al overspoeld door illegale sigaretten en dat zal in de nabije toekomst alleen maar erger worden, vrezen ze. Daarnaast stellen dat vooral rokers met lage inkomens de dupe worden van de prijsstijgingen: iemand die elke dag een pakje rookt is alleen aan roken op jaarbasis al zo’n 6.200 euro kwijt.

Opvallend is dat ondanks de harde lijn die de Australische regering volgt, het aantal rokers in het land met name de laatste jaren nauwelijks afneemt. Het is dan ook vooral de illegale handel die van de hoge prijzen profiteert. Vorig jaar alleen al werd 300.000 kilo aan illegale tabak en tabaksproducten in beslag genomen.

 

Meer bij The Daily Mail:

 

 

Smokers be warned: How cigarette prices will soar a staggering 12.5% before the end of this year – and a pack of Marlboro Golds will cost you almost $50

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn