220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Australische roker weet torenhoge accijnzen met succes te omzeilen

In Australië mag de prijs voor een pakje sigaretten dan de pan uitrijzen, veel helpen de torenhoge accijnzen niet bij het terugdringen van het aantal rokers. Volgens de Britse krant The Daily Mail bedraagt het aantal Australiërs dat de afgelopen drie jaar met roken is gestopt niet meer dan 0,2 procent. Een deel van de oorzaak zit hem in de illegale tabak die op kleine schaal gekweekt wordt (bijvoorbeeld thuiskweek). Maar ook populaire websites die geregistreerd zijn in het buitenland spelen een rol.

Intussen blijven de prijzen stijgen. Australische rokers betalen vanaf 1 september de hoofdprijs voor een pakje sigaretten. Met ingang van die datum stijgt de tabaksaccijns opnieuw met 12,5 procent, wat de prijs van een Winfield-sigaretten (30 stuks) op een prijs brengt die varieert tussen de $ 35,20 (€ 22,50) tot $ 39,60 (€ 22,33).

Zelfs nu de federale overheid met een nieuwe tabakstaskforce haar pijlen richt op de zwarte markt, zien Australische rokers het als een uitdaging om te voorkomen dat ze voor een pakje sigaretten twee keer zoveel moeten betalen in als in de Verenigde Staten, waar de prijs ook allesbehalve laag genoemd kan worden.

Ze omzeilen de hoge lasten door illegale tabak te kopen die bekendstaat als ‘chop chop’. In veel gevallen gaat het om tabak afkomstig van thuiskweek. Veel rokers komen ook via in het buitenland geregistreerde websites goedkoop aan hun sigaretten. Vaak liggen op dergelijke sites de prijzen wel 70 procent lager dan in supermarkten en bij benzinestations, waardoor de Australiër voor een pakje sigaretten slechts de prijs betaalt die in de vroege jaren ’90 in zijn eigen land gold.

Lees meer bij de The Daily Mail:

From black market cigarette shops to websites selling cheap tobacco: How Australian smokers are getting around paying huge taxes for their smokes

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn